Kvalitetsmötesgruppen
Hela gänget samlat för gemensam kvalitetsgenomgång

När Göteborg Grand Centrals fasad nu börjar muras upp, är det mer än bara ett nytt kapitel i ett pågående stadsutvecklingsprojekt. Det är ett arkitektoniskt hantverk där varje tegelsten bär på både historisk tyngd och ett löfte om hållbarhet.

Innan den första stenen lades samlades arkitekter, murare, bruksspecialister och projektledare för ett gestaltnings- och kvalitetsmöte. Där lades grunden – inte för fasaden, utan för att säkerställa den gemensamma förståelsen av uppdragets komplexitet och byggnadens höga krav på detaljrikedom.
– Det är inte vilken sten som helst som passar var som helst. Det krävs noggrann sortering och förståelse för materialets egenskaper, säger Erik Seilinger, biträdande projektchef på Jernhusen.
– Precis, vissa hörn ska vara knivskarpa och då är det viktigt att undvika att mura kantstötta tegelstenar åt fel håll. Det är inget vanligt projekt och även detaljer som att inte lägga fem tegelstenar i samma kulör i rad, och att tänka på gestaltningen är avgörande, fortsätter Magnus Wedholm, projektdirektör, Peab.

Murningen är ett arbete i precision och hantverk

Med start vecka 20 muras nu över 8 000 kvadratmeter fasad av tre dedikerade murarlag med sex personer. Två lag murar traditionellt medan ett lag fokuserar enbart på de 15 valvbågarna i olika storlekar som präglar fasaden, där viss teknik kommer att få ta form längs vägen.
– Den första valvbågen har vi beräknat kommer ta tid, men lärdomar därifrån kommer att effektivisera processen framåt. Här tummar vi inte på kvalitet – allt görs med exakt precision, berättar Magnus Wedholm.
Projektet ställer höga krav inte bara på gestaltning utan också på murarnas kompetens. Det är ett hantverk där varje detalj spelar roll – till och med ordningen på färgnyanserna i tegelraden.
– Gestaltningen är mycket viktig och det har varit viktigt för både Peab och Jernhusen att välja murare som klarar av volymen och har erfarenhet av liknande projekt, säger Magnus Wedholm.
Murningen påbörjas under i maj 2025 och beräknas vara klar i oktober 2026.

Ett gult arv från Danmark

Det är inte bara hantverket som utmärker Göteborg Grand Centrals nya fasad, utan även en genomtänkt materialstrategi. Teglet är återbrukat och redan i november 2023 tecknades avtal om 524 000 återbrukade tegelstenar – ett medvetet val för att minska klimatavtrycket och samtidigt knyta an till platsens historia.
– Tegel identifierades tidigt som ett lämpligt material tack vare en etablerad marknad för återbruk, trots den stora volymen vi behövde. Det var viktigt att säkra materialet i god tid, säger Erik Seilinger.

I Sverige är rött tegel vanligast, men för Grand Central föll valet på gult för att harmoniera med den befintliga stationens färgskala. Teglet kommer bland annat från ett vattenverk i Köpenhamn, en gård i Sønderborg och ett bygge i Dalum Nyborg. Så här möts historia, hållbarhet och hantverk i varje fog. Det är ett projekt som inte bara byggs för att hålla – utan för att synas, kännas och bäras vidare.
– Man gör allt för att resultatet ska bli bra, vilket också är oerhört viktigt för gestaltningen, avslutar Seilinger.